Hitta rätt motivation

Om du ska börja träna behöver du ha rätt motivation. Det är många som köper gymkort eller sportskor efter nyår för att de ska klara av nyårslöftet – de enda som tjänar på det är gymmet och sportaffären. Ett nyårslöfte eller en allmän önskan att komma i bättre form räcker inte. Du måste hitta rätt motivation och sätta upp ett mål för att lyckas.

Hälsan

För många är hälsan en orsak till att de vill börja träna, men hälsa är en så allmän idé att den hittills i deras liv inte förmått dem att börja träna. Hur ska man tänka då? Om inte doktorn har sagt till dig att du måste göra något åt hälsan, vilket läkare borde våga vara tydligare med, så kan du själv skapa motivation genom att tänka på hälsan. En motivation kan vara att inte vilja få diabetes typ-2, problem med hjärtat eller lättare bryta benen på grund av för svagt skelett. En trevligare motivation, men egentligen densamma, är att vilja kunna leka med barnen utan att bli andfådd, umgås med barnbarn eller något liknande.

Kläderna ska sitta bättre

Ja, många börjar träna för att de vill bli av med ett par, eller många, kilon. Det här är en motivation som både kan hjälpa och stjälpa folk. Om du behöver gå ner i vikt, så låt det vara en del av din motivation, men bli inte viktfixerad. Det kan vara bättre att tänka att du visserligen vill gå ner i vikt, men främst klara av ett lopp eller en vandring. Börja träna, lägg om matvanor, men fokusera inte på din vikt. När du börjar träna så kommer kroppen faktiskt dels vilja träna mer, dels vilja äta mer hälsosamt. Det är inte så att den inte vill ha några ostbågar, men du kommer märka att du efter en längre promenad plötsligt vill äta knäckebröd och ett äpple. Hitta din motivation och sätt upp ett mål!