Bra kost för löpning

Bilen fungerar inte utan bränsle – och det gör inte du heller. Om du är seriös med din löpning måste du också tänka på kosten. Det innebär inte att du inte kan dricka en cola eller öl ibland, eller att chips och godis är förbjudet. Men du måste se över vad du äter till vardags om du vill prestera på topp. Som en extra bonus är bra löpmat också bra för hälsan.

Kolhydrater

Kroppens bränsle heter kolhydrater, den energi som kroppen behöver för att fungera. Som löpare kan du behöva äta extra kolhydrater då du gör av med mycket energi under en löptur. Kolhydrater finnas bland annat i pasta, potatis, ris, gröt och bröd. Tänk på att välja långsamma kolhydrater, kolhydrater med fiber som inte påverkar blodsockret så snabbt. Inför ett lopp kan du behöva äta extra mycket kolhydrater för att ladda kroppen.

Protein

Kroppen behöver protein för att bygga muskler. Protein ger också, liksom fett, bra mättnad. Du hittar protein i både ägg, kött, fisk, mejeriprodukter och kyckling, men också i baljväxter som linser och kikärtor. Jag försöker tänka på att lägga in vegetariskt protein varje vecka i kosten – tror att jag förbättrat mig sista året. Baljväxter är också bra utifrån ett mer hållbart levnadssätt med tanke på klimatförändringar.

Ät mycket grönsaker. Jag försöker äta minst två frukter varje dag och äter alltid grönsaker till maten. Ett tips för att få i sig mer frukt och grönt är att göra det till en del av mellanmålet. Jag brukar skala ett halv kilo morötter som får ligga i kylen. Sedan tar jag med ett par till jobbet och äter som en del av mellanmålet tillsammans med en nyttig smörgås.

Fett är både gott och nyttigt – i alla fall om du satser på bra fett. Du hittar bra fett i fet fisk, nötter, avokado och vegetabiliska oljor. Gör en sallad med avokado, så blir du både mätt och får i dig nyttigt fett.