Tips för att äta nyttigt

Det är inte bara löpare som behöver äta nyttigt, utan alla människor. För mig handlar nyttig mat inte bara om att kunna prestera i löparspåret eller vara någorlunda hälsosam. Jag upplever att vad jag äter också påverkar hur jag mår. Det är gott med chips, men för mycket chips och soffa gör mig inte bara lite rundare, utan också slöare. Här är mina tips på hur du kan äta nyttigare i allmänhet.

Frukost

Ja, du har hört det förut, alla bör äta frukost. Genom att börja dagen med att fylla på energi blir du dels piggare och presterar bättre, dels du får också igång ämnesomsättning. Det innebär att det är smartare att äta frukost om du vill behålla vikten eller gå ner i vikt. Hitta en bra frukost som du gillar och börja dagen på bästa sätt.

Mellanmål

För att prestera bra under dagen behöver du fylla på med energi både på förmiddagen och på eftermiddagen. Om du inte äter något på förmiddagen, så finns det en risk att du blir så hungrig när det är lunch att hjärnan övergår i ett svälttillstånd. Hjärnan anser då att du måste få i dig snabba kolhydrater – vare sig det är sant eller inte. Istället för att välja bra kolhydrater och fett samt en rejäl portion sallad satsar du på pasta, vitt bröd eller pommes frites. Om du däremot ätit en banan på förmiddagen, samt är medveten om hur kroppen fungerar, är det lättare att välja rätt.

Rätt dryck

Allt har sin tid: vatten har sin tid och cola sin. Skippa läsk och öl till vardags, utan unna dig bara det på helgen. Såvida du inte äter pannkaka eller palt – då är det lag på mjölk – så räcker det för en vuxen person med att dricka vatten till måltider. Fyll också på med vätska under dagen, särskilt om du ska träna på kvällen.