Springa fritt!

Löpning är enligt mig inte bara en sport, utan en form av frihet, både fysiskt, men också geografiskt och socialt. Löpning är sporten som nästan alla kan hålla på med och den är inte något vidare dyr.

Springa överallt

Det fina med löpning är att du kan springa överallt. Det enda du behöver göra är att ha ett par bra skor. Oavsett var du är på jorden, på Grönland eller Australien, så finns det vägar att springa på. Om det är rätt årstid kan du bege dig ut i naturen eller en stad, jogga och hitta nya ställen. Många sporter kräver att du är i en särskild lokal – försök spela ishockey ute vid stugan mitt i sommaren. Visst, jag ska medge att sporter som ridning också kan ge samma form av frihet – så länge du har en häst.

Den sociala aspekten

Löpning är billigt, punkt. Du måste skaffa dig ett par bra skor, men sedan spelar det ingen roll om du bor i en förort eller ett kvarter med många villor. Hur snabb du blir är inte heller något som har med din ekonomiska bakgrund att göra – endast din fysik, ditt psyke och hur mycket som du tränar spelar roll.

Det finns en oerhörd frihet i att kunna springa när som helst. Om jag slutar tidigt en fredag kan jag sätta på mig löparskorna och bege mig ut på en gång. Jag behöver inte vänta på att ett pass ska börja, att en maskin på gymmet ska bli ledig eller vänta till den dag som ridlektionen är inbokad. Det är en slags fysisk frihet för mig: det enda som kan stoppa mig är min egen kroppsliga begränsning, i annat fall kan jag springa hur långt som helst. Ja, barn som ska ha mat har ju också en inverkan på hur länge som jag kan vara ute, men friheten att löpa fritt finns ändå där!