Sömnen är viktig

Det är när vi sover som kroppen och hjärnan återhämtar sig. Det är också så att kroppen rent fysiologiskt repareras under sömnen, samtidigt som hjärnan bearbetar sådant som hänt under dagen. Det är de första timmarna som har den största effekten. Sömnen har olika faser där graden av djup i sömnen varierar flera gånger under natten. Det är under djupsömnen som den mesta återställningen sker. Under den så kallade drömsömnen, eller REM-sömnen, är du inte lika svårväckt och det är i denna fas du oftast drömmer. Mängden djupsömn minskar efter hand och det är därför du oftast drömmer mer i slutet av natten.

Sömn läker och förebygger

Att få tillräckligt med sömn är viktigt hela livet, även om sömnbehovet kan minska med åldern. Att barn och ungdomar har en god sömnhygien är särskilt viktigt eftersom de växer och utvecklas på olika sätt. Sömn reparerar och återställer. Men den bidrar även till att förebygga problem och ohälsa. Under sömnen aktiveras immunsystemet som gör att vi håller oss friska. Även diabetes kan förebyggas med god sömn liksom kroppsvikten. Sömnlöshet kan bidra till svårigheter med viktnedgång. Stress och psykisk ohälsa är ytterligare områden som har direkt koppling till sömnen. Stress kan bidra till sömnlöshet och om du vaknar utan att vara utvilad är risken för ytterligare stress högre.

Hur kan du själv påverka din sömn?

Att du äter ordentligt och rör på dig bidrar till god sömn. Likaså att hålla sovrummet fräscht och behagligt och helst utan en massa elektronik och skärmar. Att ha en säng som är skön är viktigt liksom att bädda med material i sängen som bidrar till temperaturreglering och bekvämlighet. Att använda naturmaterial som bomullslakan, duntäcken och dunkuddar ger en säng som är behaglig att lägga sig i. Du finner massvis med inspiration hos The White Plot som tips för en god natts sömn. Du kan göra mycket själv för att påverka din hälsa. Att se till att sömnen blir så god som möjligt är en viktig del.