Logga passen

Träningen blir mycket roligare om du också håller koll på hur du utvecklas. Förr i tiden var det papper och penna som gällde, sedan ett Excel-ark, men idag kan en bra app sköta allt åt dig. Vilken app som är bäst beror både på vilken mobil du har, men också vilken prisnivå vi talar om. Som alltid gäller den gamla devisen att man får vad man betalar för.

Appar

Det kommer ständigt ut nya appar på marknaden. Vissa är mer allmänna träningsappar, medan andra kan ha ett tydligare fokus. Om du inte har en app och är osäker på om du verkligen kommer att använda den, så kan du köpa en billigare variant och testa ett tag. Vissa personer föredrar helt enkelt att få sitta med en fysisk skrivbok och skriva in allt – oavsett hur bra appar det finns, medan andra blir helt fixerade vid appen och kollar den flera gånger per dag. De flesta är väl någonstans mittemellan. En app kan hjälpa dig i träningen genom att du kan gå bakåt i tiden och ha koll på hur långt du sprang, puls, steg etc, men en app i sig gör dig inte mer vältränad. Det är som att äga ett gymkort; du måste träna för att det ska ge resultat.

Stegräknare

Stegräknare kan kännas lite förlegat, men forskning visar att stegräknare är riktigt bra utifrån hälsosynvinkel. Många mobiltelefoner har inbyggda stegräknare, så om du inte har en stegräknare att du kolla om det redan finns en på din mobil – och hur långt du har gått. Forskning har visat att när personer börjar använda stegräknare, så brukar de gå 1,5 kilometer längre per dag. Det blir lite av en sport att komma upp i det antal steg som man beslutat sig för – och sedan gärna fler. En stegräknare passar dig som inte vill ha en för avancerad pryl, men ändå ha koll på om du har rört dig tillräckligt eller inte.