5 skäl att börja jogga

Till min stora förvåning har inte alla upptäckt tjusningen med att jogga – mycket konstigt. Därför ska jag nu ge dig fem skäl att börja jogga.

Hälsosamt

Det är nyttigt att röra på sig och när du joggar förflyttar du dig hela tiden för egen kraft. Om du inte joggat förut kan du börja med att promenera, sedan powerwalka, för att till sist börja jogga korta sträckor. Börja långsamt. Genom att jogga får du både muskler och kondition och dina värden förbättras.

Billigt

Att löpa är verkligen billigt. Allt som du behöver är ett par bra löpskor och sportkläder. Det finns billiga löpartights att köpa och i början fungerar en vanlig t-shirt sommartid. Däremot ska du satsa på ett par bra skor – dina skor påverkar hela kroppen. Men i jämförelse med andra sporter behöver inte löpning vara en prylsport.

Ett bra sätt att upptäcka naturen och sitt närområde på är att löpa. Du ger dig ut på en runda, ser en stig bredvid ett hus, svänger in på stigen och upptäcker att det finns en fantastisk liten badstrand tre kilometer hemifrån! Det är också ett bra sätt att verkligen vara i skogen, känna dofterna, se ekorrar, rävar, älgar eller vildsvin – de två sistnämnda kan vara lite skrämmande ska jag medge.

Det första som jag gör när jag kommer till en ny plast är att snöra på mig löparskorna och ge mig ut. Det är särskilt skönt efter en längre resa. Om jag kommer på kvällen brukar jag vänta med turen till på morgonen. Stockholm ser annorlunda ut klockan 6.00 än några timmar senare. Detsamma gäller New York, såklart. Genom att löpa mig igenom den nya staden, så hinner jag upptäcka riktigt intressant ställen. Bör testas.

Löpning är roligt. När du byggt upp kondition och känner att du orkar, att du inte behöver tänka på att du löper, så blir löpning en njutning. Det är riktigt roligt att springa!